TrendsWonen

Wat zijn de kosten van wandverwarming?

Wat zijn de kosten van wandverwarming

Wandverwarming (of muurverwarming) is er in verschillende soorten en maten. De meest bekende is misschien de wandverwarming waar je in de badkamer je handdoek overheen legt, maar er bestaat ook wandverwarming die niet aan maar in de muur zit.

De kosten van wandverwarming zijn afhankelijk van een aantal factoren. Op de website verbouwingsprijzen.nl wordt toegelicht hoe je de kosten van wandverwarming berekent.

Hoe wandverwarming werkt

De oude radiatoren werken via convectiewarmte. Ze verwarmen de lucht, die de koude lucht verdrijft en continue opgewarmd dient te worden.

Het tegenovergestelde is stralingswarmte. Stralingswarmte straalt direct af op het lichaam, vergelijkbaar met een vuur of de zon. Hierdoor kan stralingswarmte al effectief zijn op lage temperaturen.

Wandverwarming en vloerverwarming werken beide middels stralingswarmte. Het grootste verschil tussen de twee is dat bij vloerverwarming ook de lucht boven de grond verwarmd die vervolgens opstijgt. Muurverwarming zorgt ervoor dat de kamer direct over de volledige hoogte van de kamer wordt verwarmd.

De voor en nadelen van wandverwarming

Er zijn verschillende relevante voor en nadelen van wandverwarming die hieronder zijn opgesomd.

De voordelen:

  • Wandverwarming verwarmt een ruimte gelijkmatig.
  • Stralingswarmte voelt erg aangenaam aan.
  • De ruimte warmt sneller.
  • Luchtvochtigheid blijft op peil.
  • Stralingswarmte is erg energiezuinig.
  • Als je je wandverwarming kunt aansluiten op een warmtepomp, kan deze ook gebruikt worden om de ruimte in de zomer te koelen.

De nadelen:

  • Wandverwarming in de muur is vrij complex om te plaatsen
  • Je moet de wand waar de wandverwarming wordt geplaatst enigszins vrij laten. Als je dat niet doet en je plaatste er bijvoorbeeld een grote kast dan kan het zijn dat de verwarming minder effectief is.

Ingebouwde wandverwarming of wandverwarming aan de muur

Dat is één van de belangrijkste vragen als het gaat over wandverwarming. De meest logische conclusie is om bij nieuwbouw of in ieder geval het plaatsen van een nieuwe muur te kiezen voor verwarming in de muur en bij bestaande bouw te kiezen voor verwarming aan de muur.

Het voordeel van verwarming in de muur is dat dit minder ruimte in beslag neemt en bovendien efficiënter is.

Qua indeling van de ruimte moet je voor beide systemen rekening houden met de verwarming. Het plaatsen van grote objecten voor de muur waar de verwarming is geïnstalleerd is af te raden. Echter is het effect van verwarming aan de muur vele malen groter dan de impact van verwarming die is weggewerkt in de muur.

Reageren?

Geweldig
0
Blij
0
Inspirerend
0
Hmm...
0
Grappig
0

You may also like

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

More in:Trends