Tips & AdviesTuinieren

Wat moet je doen als je in contact komt met de eikenprocessierups?

eikenprocessierups bestrijden

De eikenprocessierups is elke zomer een vervelend probleem. De jeukende brandhaartjes van deze rups vormen flinke overlast en er wordt dan ook op alle mogelijke manieren gewerkt om deze jeukrupsen zo goed mogelijk te bestrijden. Maar mocht je toch een keer in aanraking komen met deze rups en je krijgt klachten, wat moet je dan doen? We helpen je graag op weg.

Niet krabben of wrijven

De eikenprocessierups bestrijden gebeurt op grote schaal, maar toch kan het gebeuren dat je er vreselijke jeuk van krijgt. Hoe moeilijk het ook is, het is verstandig om zoveel mogelijk van de jeukende plek af te blijven. De brandhaartjes die zich op je huid hebben gevestigd hebben kleine weerhaakjes, waardoor ze zich echt aan je kunnen hechten. Krabben of wrijven maakt de jeuk alleen maar erger en verwijdert de brandharen ook niet. Probeer er daarom zoveel mogelijk af te blijven, hoe vervelend en moeilijk dit ook is.

Probeer de haartjes te verwijderen met plakband

Omdat de haartjes zo klein zijn, zie je ze niet. Maar wie veel last heeft van jeuk, weet zeker dat ze er wel zijn. Daarom is het een goed idee om een rolletje plakband of tape te pakken en dit over de plek van de jeuk te leggen. De haartjes zullen aan het plakband plakken en komen los als je het van de plek trekt. Dit is een bewezen en effectieve methode om de haartjes te verwijderen en dus zo snel mogelijk van die vervelende jeuk af te komen.

Spoel je ogen uit met lauwwarm water

Als de haartjes in je ogen komen, is dat natuurlijk bijzonder vervelend. De beste manier om deze uit je ogen te krijgen, is door je ogen te spoelen met lauwwarm water. Hiermee worden de haartjes weggespoeld en zal de jeuk hopelijk snel afnemen. Desondanks helpt het natuurlijk om een (zonne)bril te dragen, mocht je in de buurt zijn van bomen die last hebben van de eikenprocessierups.

Was je kleren op 60 graden

Als de brandhaartjes in je kleren zitten, is een wasbeurt met 60 graden voldoende om ze onschadelijk te maken. Het mag natuurlijk ook een warmere wasbeurt zijn, maar de minimale temperatuur is 60 graden. Is het water kouder, dan blijven de haartjes jeuken en doet de wasbeurt eigenlijk niet zoveel. 

Gebruik verzachtende crème

Wie veel last heeft van de jeuk, kan ervoor kiezen om verzachtende crème op de jeukende plekken te smeren. Koop je een crème op basis van Aloë Vera, calendula, menthol of eucalyptus, dan zal je al snel enige verlichting bemerken. Deze crèmes zijn gewoon te krijgen in de drogisterij en behoeven geen doktersrecept. Dankzij de verzachtende werking zal je merken dat de jeuk minder wordt. Maar gebruik vooral ook de bovenstaande tips, want de jeukende werking van de brandhaartjes moet natuurlijk zo goed en doeltreffend mogelijk bestreden worden. 

Het beste is natuurlijk om zoveel mogelijk uit de buurt te blijven van bomen waar de eikenprocessierups in huist. Meestal zijn deze bomen duidelijk gemarkeerd en zie je goed waar de problemen zitten en waar niet. Maar mocht je desondanks toch problemen krijgen, dan zullen deze tips je pijn verzachten.

Reageren?

Geweldig
0
Blij
0
Inspirerend
0
Hmm...
0
Grappig
0

You may also like

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *