Tips & Advies

Veilig op vakantie met de aanhangwagen

Een aanhangwagen kan de ideale reisgezel zijn. Je kunt veel bagage gemakkelijk meenemen in een aanhangwagen zonder dat het ruimte in de auto inneemt. Wanneer je een langere rit gaat maken met je aanhangwagen is het goed om een aantal zaken in acht te nemen en zo gevaarlijke situatie onderweg te voorkomen.

Een van de belangrijkste zaken bij het veilig gebruiken van een aanhangwagen is dat de aanhangwagen goed beladen is. Hierbij is het niet alleen belangrijk dat de aanhanger niet overbeladen wordt, maar ook dat de lading goed wordt gezekerd/ vast wordt gezet. Dit voorkomt dat bagage tijdens het rijden kan verschuiven wat uiteraard de wegligging van de aanhangwagen beïnvloed.

Een ander belangrijk aspect aan het correct beladen van een aanhanger is dat de lading gelijkmatig verdeeld is over de aanhangwagen. Hierbij moet het zwaartepunt van de lading zo dicht mogelijk bij de as te liggen. Zorg er ook voor dat het gewicht van de lading gelijkmatig is verdeeld over de linker- en rechterzijde van de aanhangwagen en voorkomt puntbelasting.

Zorg ook voor een goede kogeldruk. Wanneer de kogeldruk te hoog of te laag is kan de aanhangwagen gaan slingeren en slippen. Bij het beladen van de aanhangwagen is het belangrijk dat je de aanhangwagen eerst aan de auto koppelt voordat je de bagage in de aanhangwagen plaatst.

Wanneer je de aanhangwagen aankoppelt is het belangrijk dat je er voor zorgt dat de koppeling goed in de vergrendeling valt. Wanneer de aanhangwagen correct gekoppeld is aan de trekhaak is de kogel van de trekhaak niet meer zichtbaar. Ook klikt de koppeling en beweegt de handgreep vanzelf terug naar de beginstand.

Controleer ook voordat je op pad gaat de banden. Kijk of er zichtbare schade aan de band bestaat zoals scheurtjes of ongelijkmatige slijtage en meet de profieldiepte van de banden. Controleer ook de bandenspanning van de aanhangwagen. Houdt er ook rekening mee dat je de bandenspanning van de achterbanden van de auto op de maximale druk brengt. Dit is belangrijk vanwege de kogeldruk die de aanhangwagen uitoefent op de auto, en vanwege eventuele bagage in de achterbak.

Doordat een volgeladen aanhanger en bagage in de kofferbak er voor zorgen dat de auto achter lager gaat staat zullen de koplampen te hoog gaan staan. Het is daarom belangrijk om de koplampen naar beneden af te stellen zodat je jezelf en andere weggebruikers niet in gevaar brengt.

Voor het vertrek is het verstandig om een aantal laatste controles uit te voeren en jezelf te overtuigen dat je veilig de weg op kunt met de aanhangwagen-auto combinatie. Een belangrijk controlepunt is de handrem breekkabel. Het is belangrijk dat de handrem breekkabel bevestigd is aan een vast punt van de auto of aan de trekhaak. Het is hierbij in Nederland niet toegestaan om de kabel met een lus om de trekhaak te bevestigen.

Naast het controleren van de handrem breekkabel is het aan te raden om te controleren of de stekker goed is aangebracht. Controleer vervolgens de verlichting. Een aanhangwagen dienst 2 witte stadslichten te hebben als de aanhangwagen breder is dan 160 centimeter. Verder dient een aanhangwagen altijd 2 rode of ambergele richtingaanwijzers, 2 rode of ambergele remlichten. 2 rode achterlichten en een witte kentekenplaatverlichting te hebben. Voor het geval dat er onderweg een licht defect raakt is het aan te raden om vervangende lampen en een aansluitschema mee te nemen op vakantie.

Controleer ook voor vertrek de regelgeving van de landen waardoor je gaat rijden. Zo is bijvoorbeeld de maximum snelheid voor een auto met aanhangwagen niet in elk land hetzelfde.

Reageren?

Geweldig
0
Blij
0
Inspirerend
0
Hmm...
0
Grappig
0

You may also like

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *