Tips & AdviesTuinieren

Ontdek het ideale type zitmaaier voor jouw woning

zitmaaier-kieze

Om jouw gazon er groen, gezond en aantrekkelijk te houden, is het belangrijk dat je het regelmatig maait. Maar hoe kiest je de juiste zitmaaier? Onze gids zal je helpen het ideale model te vinden.

De beste zitmaaier voor een klein gazon

Handmatige maaiers werken door ze te duwen, niet door elektriciteit. De messen zijn gemonteerd op een cilinder die ronddraait wanneer de zitmaaier wordt geduwd. Hierdoor worden nauwkeurige en consistente resultaten bereikt. Dankzij hun compacte ontwerp kunt je gemakkelijk manoeuvreren rond voorwerpen die over het gazon verspreid liggen.

De beste zitmaaier voor een klein tot middelgroot gazon

Elektrische zitmaaiers werken op elektriciteit. Met hen, is het maaien van het gazon veel gemakkelijker. Ze zijn ook gemakkelijk te manoeuvreren rond voorwerpen die over het gazon verspreid liggen. Bovendien hebben de meeste elektrische zitmaaiers een opvangbak om het gemaaide gras op te vangen.

Ze maken niet veel lawaai en er zijn energiezuinige versies. Merk op dat de meeste elektrische zitmaaiers een zeer kort netsnoer hebben, zodat je een verlengsnoer nodig zult hebben.

De beste zitmaaier voor middelgrote tot grote gazons

Voor grotere tuinen gebruikt je meestal benzinemaaiers, die ook erg handig zijn als je geen stopcontact in de buurt hebt. Benzinemaaiers zijn krachtiger en zwaarder dan elektrische maaiers, en ze nemen meestal ook meer ruimte in beslag.

Ze zijn minder milieuvriendelijk door hun uitlaatemissies. Je kunt ook een grasmaaier overwegen waarop de bestuurder zittend kan rijden. Ze zijn ontworpen voor grote tuinen en velden van meer dan 500 vierkante meter. Een mooi overzicht van de populairste modellen kan je op deze pagina goed terugvinden.

Kies de snijbreedte

Er zijn modellen met verschillende snijbreedtes. Als algemene regel geldt: hoe breder het blad, hoe sneller het werk gedaan is. Om de ideale maaibreedte te bepalen, moet ook rekening worden gehouden met de grootte van de tuin.

Klein tot middelgroot

Gewoonlijk is een maaibreedte van 29-33 cm voldoende. Het zijn meestal lichtere en compactere zitmaaiers die gemakkelijk te hanteren en op te bergen zijn wanneer ze niet worden gebruikt.

Middelgroot tot groot

Gewoonlijk is een maaibreedte van 38 cm voldoende.

Groot tot zeer groot formaat

Wij adviseren een maaibreedte van 38 cm of meer. Als je een zeer grote tuin hebt met veel bomen en struiken, is een kleinere maaibreedte waarschijnlijk praktischer.

Vermogen

Het vermogen en de snelheid van de zitmaaier worden respectievelijk uitgedrukt in watt (W) en omwentelingen per minuut (tpm). Over het algemeen geldt: hoe kleiner de tuin, hoe minder vermogen er nodig is om het gras te trimmen.

Daarom zijn er elektrische maaiers van 500 W, maar ook benzinemaaiers van 1300 W. Gewoonlijk zijn benzinemaaiers krachtiger, zodat ze meer geschikt zijn voor het maaien van grote oppervlakken.

Mulchen

Een andere optie is een grasmaaier met een mulchkit. Dit model snijdt het gras in zeer kleine stukjes die gelijkmatig over de tuin worden verdeeld.

Hierdoor drogen de grond en het gras niet uit en ontstaat er minder schimmel en meeldauw. Het gemaaide gras vormt een laag compost die fungeert als een natuurlijke bron van voedingsstoffen voor het gazon.

Reageren?

Geweldig
1
Blij
0
Inspirerend
0
Hmm...
0
Grappig
0

You may also like

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *