Tips & AdviesTuinieren

Met deze haagplanten maak jij de mooiste erfafscheiding

Met deze haagplanten maak jij de mooiste erfafscheiding

Een erfafscheiding zorgt voor meer privacy. Je kunt heerlijk zitten in je tuin zonder dat de buren meekijken of meeluisteren en natuurlijk zorgt het voor een scheiding tussen tuin en de buitenwereld. Er is volop keuze in verschillende soorten erfafscheidingen. Zo kun je bijvoorbeeld een houten schutting plaatsen, zijn schanskorven een optie, maar kun je ook kiezen voor een natuurlijke erfafscheiding met haagplanten. Hoewel houten schuttingen en schanskorven ook een goede optie zijn, bespreken we in dit artikel de haagplanten. 

Verschillende soorten haagplanten

Haagplanten zijn in verschillende soorten verkrijgbaar. Zo heb je bladhoudende haagplanten en groenblijvende exemplaren, maar zijn er ook hagen die in het najaar blad verliezen. Daarnaast zijn er bloeiende hagen en heb je haagplanten in verschillende hoogtes. Hoe dan ook, een groene haag zorgt niet alleen voor veel privacy, ook voor een mooi natuurlijk geheel. Het maakt je tuin echt helemaal af. Het is natuurlijk mogelijk om één soort haagplant voor je tuinafscheiding te kiezen, maar waarom niet verschillende haagplanten met elkaar combineren? Kies bijvoorbeeld een rode beuk als lagere haag en plant er een groene beuk als hogere haag achter. Deze hoogteverschillen zorgen voor een mooi ruimtelijk effect in je tuin. 

Groenblijvende hagen

Een erg populaire haagplant is de conifeer. Deze haagplant is groenblijvend, wat betekent dat hij zowel in de zomer als in de winter mooi groen van kleur is. De groenblijvende haag is een haag die zorgt voor voldoende privacy in de zomer en in de winter. De haag is mooi vol en blijft groen. Er is geen blad dat op de grond valt. Wel dient deze haaf goed gesnoeid te worden, om de vorm en hoogte te behouden. Met name de conifeer kan behoorlijk breed worden wanneer je deze niet snoeit.

Bladhoudende hagen

Er zijn ook haagplanten die hun blad niet verliezen in de winter, maar waar wel verkleuring van het blad optreedt. Denk aan de beukenhagen. De groene variant heeft in de zomer een mooi groen blad, dat verkleurt naar een herfst bruine kleur. In de winter houdt de haag het blad vast en in het voorjaar maakt dit bruine verdorde blad plaats voor nieuwe groene bladeren. Het mooie van deze haagplant is dat je het hele jaar door een volle haag hebt, maar wel zorgt voor variatie.

Bloeiende hagen

Hoewel de beukenhaag zorgt voor variatie gedurende het jaar, kan het nog mooier met een bloeiende haag. Een voorbeeld hiervan is de Meidoorn. In de maanden mei en juni kan deze haag mooi gaan bloeien met witte of rode bloemen tussen het groene blad. Dat zorgt voor een schitterend gezicht en maakt je tuinafscheiding echt helemaal compleet. Welke haagplant je ook kiest voor jouw tuin, het wordt vast een mooi natuurlijk geheel.

Reageren?

Geweldig
0
Blij
0
Inspirerend
0
Hmm...
0
Grappig
0

You may also like

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *