Tips & AdviesTuinierenWonen

Groendaken: Hoe je ze zelf kunt aanleggen en onderhouden

Groendaken worden steeds populairder vanwege hun vele voordelen. Ze zorgen niet alleen voor een groenere omgeving, maar bieden ook isolatie, verlengen de levensduur van het dak en verminderen de regenwaterafvoer. Als je overweegt om zelf een groendak aan te leggen, zijn er een paar belangrijke stappen die je moet volgen. In dit artikel bespreken we het verwijderen van grind, het controleren en vervangen van de dakbedekking, het aanleggen van de verschillende lagen van het groendak, het laten controleren van de dakconstructie door een specialist en hoe je het groendak kunt onderhouden. (Bron: groenedakenspecialist.nl)

Voordat je begint

Voordat je begint met het aanleggen van een groendak, moet je eventueel aanwezig grind van het dak verwijderen. Gebruik een schep of een hark om het grind voorzichtig weg te scheppen en verzamel het in een emmer of een andere geschikte container. Zorg ervoor dat je het grind veilig weghaalt om schade aan het dak te voorkomen. Het is het veiligst om het grind met een grindstofzuiger weg te halen, alleen die zijn voor particulieren vaak niet beschikbaar.

Beschadigingen?

Controleer vervolgens de dakbedekking grondig op eventuele beschadigingen, zoals scheuren of lekkages. Repareer deze schade indien nodig voordat je het groendak gaat aanleggen. Als de dakbedekking oud of versleten is, is het wellicht verstandig om deze volledig te vervangen voordat je verder gaat met het aanleggen van het groendak. Een goede dakbedekking vormt de basis voor een succesvol groendaksysteem. Tip: het is altijd handig om je dakbedekking na te laten kijken door een professional. Een groendak verwijderen bij lekkage is geen pretje, weten wij uit ervaring.. Lees hier meer over de dakbedekking

Het groendak aanleggen

Is de dakbedekking helemaal tiptop in orde? Dan kun je beginnen met het aanleggen van de verschillende lagen van het groendak. De eerste laag is de wortelwerende laag. Deze laag voorkomt dat de wortels van de planten doordringen in de dakbedekking en schade veroorzaken. Zorg ervoor dat de wortelwerende laag volledig bedekkend is en eventuele naden goed zijn afgedicht. Voor sommige dakbedekking typen is een wortelwerende laag niet nodig, vraag dit gerust na bij jouw sedum specialist.

Daarna volgt de drainagelaag, die ervoor zorgt dat het overtollige water kan worden afgevoerd en waterstagnatie voorkomt. De drainagelaag kan bestaan uit bijvoorbeeld drainageplaten of een substraat mengsel met goede waterdoorlatende eigenschappen. Wanneer je een pakket besteld krijg je deze items eigenlijk altijd bijgeleverd.

Leg vervolgens een filtervlies over de drainagelaag om te voorkomen dat er substraatdeeltjes in de drainage terechtkomen en verstoppingen veroorzaken. Het filtervlies zorgt voor een goede waterdoorstroming en voorkomt dat de grond wegspoelt.

Breng nu een substraatlaag aan boven op het filtervlies. Het substraat dient als voedingsbodem voor de beplanting en moet voldoende vocht en voedingsstoffen kunnen vasthouden. Zorg voor een laagdikte van ongeveer 8 tot 15 centimeter, afhankelijk van de soort beplanting die je wilt gebruiken. Jaarlijks dient er nog wel een klein beetje voeding toegediend te worden. Hierover zal de betere groendak specialist je informeren.

Ten slotte kun je de gewenste beplanting op het groendak aanbrengen. Kies planten die geschikt zijn voor de lokale omstandigheden, zoals sedumsoorten die goed bestand zijn tegen droogte en vorst. Zorg ervoor dat je voldoende planten gebruikt om het oppervlak gelijkmatig te bedekken en houd rekening met de groei en verspreiding van de planten in de loop der tijd.

Nog even dit, voordat je begint

Voordat je aan de slag gaat met het aanleggen van een groendak, is het verstandig om de draagkracht van de dakconstructie te laten controleren door een specialist. Groendaken kunnen aanzienlijk zwaarder zijn dan reguliere daken, vooral wanneer het substraat verzadigd is met water. Een professional kan beoordelen of de dakconstructie voldoende draagvermogen heeft en eventueel aanpassingen voorstellen om ervoor te zorgen dat het dak de extra belasting kan dragen. Meer weten over de constructie? Kijk op de website van de overheid.

Onderhoud

We hadden het er net al even over. Om ervoor te zorgen dat je groendak in optimale conditie blijft, is regelmatig onderhoud essentieel. Verwijder regelmatig onkruid en ongewenste planten om concurrentie met de gewenste beplanting te voorkomen. Controleer regelmatig op verstopte afvoeren en zorg ervoor dat het water goed kan wegstromen. Geef het groendak voldoende water tijdens droge periodes, vooral in het eerste jaar na aanleg. Voer jaarlijks een inspectie uit om te controleren op eventuele beschadigingen of problemen en neem indien nodig actie.

Tenslotte

Alomvattend nog even waar we het vandaag over gehad hebben. Een groendak kan een prachtige toevoeging zijn aan je huis, met tal van voordelen voor het milieu en de levensduur van je dak. Door het volgen van de juiste stappen, zoals het verwijderen van grind, controleren en vervangen van de dakbedekking, aanleggen van de verschillende lagen van het groendak en regelmatig onderhoud, kun je zelf een groendak aanleggen en ervan genieten. Vergeet niet om altijd de dakconstructie te laten controleren door een specialist om ervoor te zorgen dat je dak geschikt is voor een groendaksysteem. Met de juiste zorg en aandacht zal je groendak floreren en een groene oase worden op je woning.

Reageren?

Geweldig
0
Blij
0
Inspirerend
0
Hmm...
0
Grappig
0

You may also like

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *