Tips & AdviesWonen

Deurklink – doodgewoon maar ook heel bijzonder

Er is niets dat je zo vaak de hand schudt als een deurklink. Check maar eens hoeveel deuren je per dag opent en sluit. De deurklink voelt dan ook zo vertrouwd dat je niet eens in de gaten hebt hoe vaak je die naar onderen drukt. Het begin van een technisch proces, want met de klink naar beneden geduwd, trekt de deur zich terug in het loopslot dat zich in de deur zelf bevindt. Zo kan de deur dan uit het kozijn draaien. 

Een haakje lichten

Historisch gezien ging dat net even anders. Dan had je slechts één deurkruk die aan de andere kant van de deur verbonden was met een haak. Door de kruk naar beneden te duwen, werd de haak uit het kozijn gelicht zodat de deur openging. Nu zijn bijna alle deuren voorzien van twee krukken waartussen in de deur zelf een loopslot is gezet met een schoot die je heen en terug kunt bewegen.

Het monteren van de deurklink

Heb je nieuwe deurkrukken nodig? Om die te laten monteren heb je echt geen klusjesman nodig. Zit er al een goed loopslot in de deur, dan is het werkje zo gedaan. Je schaft een setje deurkrukken aan. Daar zit een deurkrukstift bij. Soms is die zelfs al voor gemonteerd in een van de twee klinken. Je duwt de vierkante stift door de deur en drukt dan aan beide kanten een kruk op de stift. Daarna plaats je in het schroefgaatje van elke kruk een speciaal boutje. Dat kun je vaak met een inbussleutel vastdraaien. Draai goed door zodat het boutje stevig vast komt te zitten in de zaagsnede van de stift.

De hoogte van een deurklink

Deurklinken monteren is dus een eenvoudig karweitje dat zo geklaard is. Als je tenminste een loopslot in je deur hebt zitten of in elk geval een voor gefreesde sponning waar je een insteekslot in kunt drukken. Moet je zelf aan de slag om een vierkant slot gat in de deur te maken, dan heb je wel enige kluservaring nodig. Houd de standaardmaat dan aan voor de positie van een deurkruk. Het hart van het kruk gat bevindt zich dan op een hoogte van 105 cm, gerekend vanaf de onderkant van de deur. Soms heb je een tweede gat nodig dat zich onder het kruk gat bevindt. Dat is het slot gat. Tussen de beide gaten (hart op hart) is een afstand die de PC-maat genoemd wordt. De PC-maat van een deurslot dient gelijk te zijn aan de PC-maat van een deurschild.

Kies stijlvol je deurklink

Deurkrukken koop je niet om de paar maanden. Je zult dan ook verbaasd zijn over het enorme assortiment dat te koop is. Schaf niet meteen de sets aan die je nodig hebt maar laat je informeren of kijk online eens goed rond. Je wilt geen miskoop doen of krukken kopen die bij nader inzien toch niet goed passen bij je interieurstijl. Laat je dan ook leiden door de stijl die bij jou in huis domineert. Want je kunt een deurklink in vele stijlen kopen: van klassiek tot modern, van art deco tot minimalistisch.

Reageren?

Geweldig
0
Blij
0
Inspirerend
0
Hmm...
0
Grappig
0

You may also like

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *