Tips & AdviesTuinieren

Zo onderhoud je je tuin in ieder seizoen

De sleutel om van een mooie tuin te genieten is regelmatig tuinonderhoud uitvoeren. In elk seizoen zijn er andere klusjes die je planten de optimale condities geven om te groeien, en die je tuin er schitterend uit laten zien. Denk maar aan snoeien, bemesten, vegen en planten.

 Zie je op tegen dit werk? Op de website van tuinbedrijven zoals degroothoveniers.nl kan je een volledig tuinabonnement afsluiten. Daarmee heb je zonder moeite altijd een prachtige buitenomgeving!

De lente: snoeien en opruimen

In het voorjaar komt je tuin weer tot leven na de winterkou. In dit jaargetijde verricht je het meeste tuinonderhoud – en daarmee bepaal je het succes en de look voor de rest van het komende jaar. Vóórdat de sapstroom van je planten op gang komt snoei je overbodige takken weg, waardoor struiken en bomen een voller en compacter uiterlijk krijgen. Maak je vijverfilter schoon, verwijder aanslag van tegels en tuinmeubels, en ruim dood plantenmateriaal op. Het begin van de lente is hét moment om je planten te bemesten – en zodra het wat warmer wordt, kan je nieuwe plantjes in de grond gaan zetten!

De zomer: wieden en genieten

Als het warm en nat is, kunnen zowel je planten als vervelend onkruid snel de hoogte inschieten. In de zomer is het daarom van belang om regelmatig ongewenste plantjes en mosgroei te verwijderen: uit het gazon, uit de plantperken, en ook tussen de tegels. Deze klusjes kan je ook weer uitbesteden aan een hoveniersbedrijf. Deze experts zullen je tuin onderhouden terwijl jij van het heerlijke weer geniet. Is het juist een droge zomer? Sproei je perken en grasveldjes dan regelmatig. Houd ook in de gaten of er plagen ontstaan: denk aan emelten, bladluis, slakken en rupsen. Tenslotte profiteert je gazon van een tweede, zomerse mestbeurt.

De herfst: oogsten en afronden

In het najaar bereid je je tuin voor op het komende koude seizoen. Als je een moestuin hebt, dan staat die in dit seizoen vol met fruit, groenten en kruiden. Het is een goede tijd om je gazon te verticuteren, zodat de graswortels lucht en voeding krijgen. Ook kan je nu bollen planten, waardoor je in de lente geniet van een bloemenzee! Tegen het einde van de herfst kan je bomen en struiken een snoeibeurt geven, en verwijder je bladafval en ander vuil met een hark of bladblazer.

De winter: rusten en beschermen

In de winter groeit er bijna niets in je tuin: de planten zijn in winterslaap. Je hoeft nu bijna geen onderhoud te verrichten. Wel is het belangrijk om gevoelige planten te beschermen tegen (strenge) vorst. Dit doe je door de hele plant of de plantbasis af te dekken met isolerende materialen, zoals stro of vliesdoek. Sommige subtropische potplanten moeten in de schuur of in een serre worden geplaatst. Als je een vijver bezit moet je zorgen dat die open blijft, zodat het water zuurstof kan blijven opnemen. Vergeet vooral ook niet te genieten: een besneeuwde tuin vol ijspegels is een genot om door te wandelen. Het zware werk komt over een paar maanden wel weer!

Reageren?

Geweldig
0
Blij
0
Inspirerend
0
Hmm...
0
Grappig
0

You may also like

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *