
Gewoonlijk worden ze ook verkocht als zelftappende schroeven met boorpunt. Maar eigenlijk horen ze zelfborende schroeven te heten. Ze zijn van dienst als je in hout moet schroeven maar doen het ook goed in metaal. Dit type schroeven laat zich gemakkelijk gebruiken; je draait ze heel snel vast en dat zonder voor te boren. Want elke schroef heeft zijn eigen boortje bij zich. Messcherp dus in een ommezien het hout of metaal in gedreven. Moet je soms snel iets vastschroeven? Dan is het handig dat je er een paar op voorraad hebt in je gereedschapskist.
Werken met zelfborende schroeven, rapido!
Welk formaat schroef je ook kiest, met de boorpunt krijg je ze allemaal soepel het hout in. Houd wel in de gaten dat je de goede variant boorschroef kiest voor je klus. Wellicht wil je de schroeven gebruiken om hout met hout te koppelen. Of platen aan metalen stukken vast te zetten. Misschien heb je snelle schroeven nodig om hele scheidingswanden te zekeren. Of dient er een stuk bepleistering vaster gezet. Kies de juiste schroef voor jouw toepassing. De lengte van de schroef is bepalend, en net zo goed de diameter. Soms speelt het materiaal van zelfborende schroeven ook mee. De ene keer werkt gehard roestvrij staal beter en een andere keer kom je beter weg met verzinkt staal. Zelfs details van schroeven kunnen meewerken bij een bepaald karwei. Denk in die zin even aan de schroefdraad en de schroefkop.
Zelfborende schroeven zijn geen zelftappers
Boorschroeven gaan ook wel door het leven als zelftappers. Toch zit er wel een wezenlijk verschil tussen die twee. De zelftapper heeft namelijk niet altijd een eigen boorpunt. Dat betekent dat je bij veel zelftappers moet gaan voorboren. Daarvoor benut je een boortje dat net wat dunner is dan de steel van de zelftapper. Sta je in de ijzerzaak of in de bouwmarkt, bedenk dan dat je snel mis kunt grijpen. Denk je dat je zelfborende schroeven koopt, zijn het zelftappers! Met een zelfborende schroef heb je het voordeel dat die zichzelf wondermooi het materiaal in draait. Dit type schroeven werkt gewoon lekker snel.
Specifieke schroeven met boorpunt
De zelfborende schroef ziet er ook niet altijd hetzelfde uit. Afhankelijk van de toepassing wisselt het model. Tot een van de hoofdmodellen behoort de scharnierschroef. Die gebruik je om scharnieren mee vast te zetten. Speciaal voor het wegvallen in de schroefgaten heeft de scharnierschroef een kleine platte kop. Eenmaal ingedraaid ligt de kop gelijk aan het scharnier zelf. Een heel ander model is de glaslatschroef. Ook deze is zelfborend. Onder de schroefkop zitten freesribben. Die verminderen de kans sterk dat de dunne glaslatten splijten bij het boren.
Een power zelfborende schroef: de teller kop
Net als de scharnierschroef is ook de tellerkopschroef bedoeld om te werken met hout. Tellerkopschroeven zijn ook speciale zelfborende schroeven. Ze zijn gewild bij de constructie van wat grotere bouwwerken; zoals een overkapping of een tuinschuurtje. Je herkent de schroef aan de brede en vlakke tellerkop. Met dit type schroeven zet je houten planken en balken strak aan elkaar vast. Dat strakke ontstaat omdat de brede tellerkop de beide houten delen naadloos tegen elkaar aan weet te klemmen.
