Wonen

Mijn XXL Tuin Make-Over deel 1: de fotoshoot!

Onze XXL Tuin Make-Over is bijna af! In dit eerste deel laat ik jullie de basis van onze tuin zien, waaronder de bestrating, het beplantings- en lichtplan én de kleuren die ik gebruikt heb. In amper tien dagen tijd veranderde de woestenij in een droomtuin. Ik ben zo ontzettend blij met het eindresultaat. Kijk snel verder…

We wonen al vijf jaar in ons Haarlemse droomhuis en vijf jaar lang kijken we tegen een lelijke tuin aan. Er kwam altijd wel iets tussen; een enorme verbouwing op de begane grond, onze Toscaanse bruiloft en ons eerste kindje. Na de eerste lockdown kwamen we erachter hoe belangrijk een fijne en kindvriendelijke tuin is. We zijn nog nooit zo vaak en zo lang aan huis gekluisterd en onze lelijke tuin begon ons steeds meer te ergeren. We wilden een kindvriendelijke, groene tuin met meerdere loungehoeken, omdat de zon de hele dag door op verschillende plekken schijnt. Onze tuin op het Noord-Westen bleek ook nog eens een extra uitdaging, want de helft van het jaar schijnt er geen zon. Zie dan maar eens met een beplantingsplan te komen dat werkt. Dus schakelden we na lang zoeken de hulp in van tuinontwerpduo Kim en Sandy van Blossom & Ferns. De beste zet ooit.

Mijn XXL Tuin Make-Over deel 1
Mijn XXL Tuin Make-Over deel 1
Mijn XXL Tuin Make-Over deel 1

Het tuinontwerp: een groene stadstuin

Ik heb veel verstand van inrichten, maar een tuin ontwerpen, vond ik lastig. Ik kwam er maar niet uit en zag door de bomen het bos niet meer. Ik tip dan ook iedereen een tuinontwerp te laten maken, omdat het zo leuk en inspirerend is om te zien hoe een ander er iets moois van kan maken. Daarnaast zit er in een tuinontwerp ook een beplantingsplan met de juiste planten voor je tuin. Daar was ik zelf nooit uitgekomen, wat een gepuzzel.

Na een orientatiegesprek en een bezoek aan huis gingen Blossom & Ferns aan de slag met twee ontwerpen. We voegden na hun presentatie het beste van beide ontwerpen samen en kwamen we uit op onderstaand ontwerp die later door hovenier Splendid Gardens is uitgevoerd.

Voor…
…na!
Voor…
…na!

Deze materialen werden er gebruikt voor de XXL Tuin Make-Over:

 • De klinkers in visgraatpatroon heten Arkelsteyn en komen van steenbakkerij Van de Moortel.
 • De tegels in de eethoek zijn van Geo Ceramica, meten 60×60 cm en komen in de tint Tendenza Greige.
 • De kasseien in de loungehoek zijn Turks basalt.
 • De schuur is een kant- en klare schuur van vurenhout.
 • De pergola is van douglashout.
 • De verticale plantenwanden zijn van D&M en zijn 40×40 cm.
Mijn XXL Tuin Make-Over deel 1
Mijn XXL Tuin Make-Over deel 1

Beplantingsplan

Een tuin op het noord-westen blijft een uitdaging voor planten. Er schijnt namelijk niet altijd zon. Laat de moed je niet in de schoenen zinken, want er is echt wel hoop. Ons beplantingsplan bevat veel schaduwrijke planten en laat die nou net hele mooie, grote bladeren hebben die in de winter hun blad niet verliezen. Dus ook in de winter kijk je tegen een (veelal) groene tuin aan. Dit omdat ze zo meer daglicht kunnen vangen. En zo krijg je, ondanks de schaduw’ toch een tropisch gevoel in je tuin. De fargesia in de loungehoek geeft echt zo’n Balinees sfeertje. Het fijne van deze plant is dat het niet woekert, anders dan gewone bamboe. In de bak zit voor de zekerheid wel worteldoek. De bedoeling is dat het nog een stuk gaat groeien in de lengte zodat je de schutting straks niet meer ziet.

Meer over het beplantingsplan vind je in de video die ik maakte van onze XXL Tuin Make-Over video (link vind je onderaan deze blog). Hieronder vind je het beplantingsplan dat wij van Blossom & Ferns kregen.

Mijn XXL Tuin Make-Over deel 1
Mijn XXL Tuin Make-Over deel 1
Mijn XXL Tuin Make-Over deel 1
Mijn XXL Tuin Make-Over deel 1
Mijn XXL Tuin Make-Over deel 1
Mijn XXL Tuin Make-Over deel 1
Mijn XXL Tuin Make-Over deel 1
Mijn XXL Tuin Make-Over deel 1
Mijn XXL Tuin Make-Over deel 1

Lichtplan

Mijn tip voor als je bezig gaat met een nieuwe tuin: houd budget vrij voor je verlichting. Waarom zou je in de avond ook naar een donkere gat staren? De tuin is, vooral in de zonnige maanden, een verlengstuk van je huis. Met verlichting kun je bomen en planten prachtig uitlichten en met grondspots creëer je een gaaf effect. Niet alleen in de zonnige maanden, maar ook in de wintermaanden is het fijn om ervan te genieten, ook al kun je er wellicht niet zitten door het natte weer. Ernaar kijken kan altijd wél. Met verlichting kun je in de avond van de tuin genieten, of je nu in de tuin zit of niet. Echt een gouden zet. Het is zo ontzettend sfeervol geworden in de avond. Fijne bijkomstigheid: alles werkt op een timer. Zodra het schemert, gaan ze aan en je kunt zelf bepalen voor hoelang. Wij doen nu drie uurtjes. Als de meubels eenmaal staan volgende maand, kun je pas écht het effect van de verlichting zien. Wordt vervolgd, dus…

Deze verlichting zit in onze tuin:

 • Sway High (groot) en Sway Low (klein) van In-Lite (dit zijn de staande lampen in de borders).
 • Mini Cubids van In-Lite (schuur).
 • Mini Scopes (dit zijn de grondlampen in de borders om bomen en planten uit te lichten).
 • Hyve 22 van In-Lite (dit is de verlichting in de bestrating).
 • FYI: er komt nog feestverlichting te hangen in de eethoek en loungehoek, daar snel meer over…
Mijn XXL Tuin Make-Over deel 1
Mijn XXL Tuin Make-Over deel 1
Mijn XXL Tuin Make-Over deel 1
Mijn XXL Tuin Make-Over deel 1
Mijn XXL Tuin Make-Over deel 1
Mijn XXL Tuin Make-Over deel 1
Mijn XXL Tuin Make-Over deel 1

Kleurenplan

Tot slot was het aan mij om met een kleurenplan te komen. Omdat ik de basis zo natuurlijk mogelijk wilde houden, maar toch net even out of the box wilde denken (ik bedoel: ik HOU immers van kleuren die niet standaard zijn) koos ik voor de zachtgroene tint ‘Drab’ van Farrow & Ball als basis voor alle schuttingen, de buitenpui en het stukje houtwerk naast de bakstenen muur. Dit mooie merk, waar ik al jaren mee werk (alle kamers zijn ermee geverfd) heeft namelijk ook vele tinten voor in de tuin. In de bouwmarkt kwam ik vaak niet verder dan de standaard kleuren. Nu kon ik uit een hele kleurenkaart vol inspirerende tinten kiezen.

De schuur kreeg de tint ‘Fox Red’. De twee overige tinten die ik gebruikte, maar nog niet in dit deel van mijn XXL Tuin Make-Over te zien zijn, zijn ‘Wet Sand’ (okergeel-oranje) en ‘Grate Black’ (bruin-zwart). Het speelhoekje van Oliver kreeg de tint Wet Sand en de buitenkeuken ‘Grate Black’. Houd mijn blog in de gaten voor meer. Al deze tinten komen trouwens uit de Archive Collection. Deze kleuren vind je niet meer op de meest actuele kleurenkaart, maar zitten in het ‘archief’. De kleurenkaart hiervan kun je nog steeds bestellen via de website van Farrow & Ball.

Mijn XXL Tuin Make-Over deel 1
Mijn XXL Tuin Make-Over deel 1
Mijn XXL Tuin Make-Over deel 1

Let wel: voor het buitenwerk is een primer essentieel, omdat de kleur beter pakt en weersbestendig is. Voor de tint ‘Drab’ en ‘Grate Black’ gebruikte ik een primer met een donkere ondertoon, voor die van ‘Fox Red’ en ‘Wet Sand’ eentje met een warme ondertoon. Welke primer je nodig hebt, is heel gemakkelijk te vinden op de kleurenkaart van Farrow & Ball, want bij alle kleurtinten staat vermeld wat voor ondertoon erin zit.

Mijn XXL Tuin Make-Over deel 1
Mijn XXL Tuin Make-Over deel 1
Mijn XXL Tuin Make-Over deel 1

Deze verf gebruikte ik:

 • Schutting en houtwerk achterpui: Drab in Exterior Eggshell Extra Matte met eronder de primer Dark Tones.
 • Schuur: Fox Red in Exterior Eggshell Extra Matte met eronder de primer Red & Warm Tones.
 • Speelhoekje Oliver (nog niet in beeld, wel te zien in video deel 2): Wet Sand in Exterior Eggshell Extra Matte met eronder de primer Red & Warm Tones.
 • Buitenkeuken (nog niet in beeld, wel te zien in video deel 2): Grate Black in Exterior Eggshell Extra Matte met eronder de primer Dark Tones.
 • FYI: de pergola kreeg een standaard beits in de kleur zwart.
Mijn XXL Tuin Make-Over deel 1
Mijn XXL Tuin Make-Over deel 1
Mijn XXL Tuin Make-Over deel 1

Zoals je ziet, is de tuin nog helemaal leeg. De tuinmeubels zijn inmiddels besteld en komen in juni mondjesmaat binnen. Als alles staat, ga ik weer een foto- en videoshoot maken met alle info over de styling. Voor nu kun je in deze blogpost de video vinden waarin ik meer vertel over deel 1 van onze XXL Tuin Make-Over. Laat je hieronder trouwens even weten wat je ervan vindt?

Mijn XXL Tuin Make-Over deel 1
Mijn XXL Tuin Make-Over deel 1
Mijn XXL Tuin Make-Over deel 1

Meer tuin inspiratie:

*Deze XXL Tuin Make-over bevat een samenwerking met Farrow & Ball. De rest is niet gesponsord, behalve het tuinontwerp en de magnolia dat we cadeau kregen van mijn schoonouders. Oh, en natuurlijk Opa Snor die in ruil voor een Indisch etentje de schuur en de buitenpui verfde!

Bron

Reageren?

Geweldig
0
Blij
0
Inspirerend
0
Hmm...
0
Grappig
0

You may also like

Comments are closed.

More in:Wonen