Tips & AdviesTuinieren

Machines die een boom verwijderen uit de tuin vergemakkelijken

Machines die een boom verwijderen uit de tuin vergemakkelijken

De tuin aanpakken kan een best grote klus zijn. Al helemaal als je bijvoorbeeld net bent verhuisd of de tuin echt volledig wil verbouwen. Grote kans dat er een boom volledig verwijderd moet worden of dat er een volledig nieuw terras moet worden aangelegd. Vroeger moest je daar echt een bedrijf voor inhuren die al dat soort werkzaamheden kan verrichten. Echter zijn er steeds meer machines te vinden die men gewoon zelf thuis kan gebruiken. 

Verwijderen van een boom met een kettingzaag

Een voorbeeld van een grote klus, wellicht de grootste, die je eventueel zelf zou kunnen uitvoeren is het verwijderen van een boom. Hiervoor heb je wel een vergunning nodig voordat je ermee kunt starten. Het verwijderen van een boom begint bovenaan, met het verwijderen van de takken. Kleine takken kun je gemakkelijk verwijderen met een handzaag, maar voor de grotere delen heb je een kettingzaag nodig. 

Nadat de takken zijn verwijderd, is het tijd om aan de stam te beginnen. Je werkt natuurlijk van boven naar beneden. Er zijn echter twee manieren waarop je de stam kunt verwijderen. Ten eerste kun je bovenaan beginnen en de stam in delen omzagen met een kettingzaag. De tweede manier is om de stam in één keer met de kettingzaag om te zagen vanaf de onderkant. Hiervoor moet je natuurlijk wel de ruimte hebben waarin de stam op een veilige manier om kan vallen. 

Als de stam is verwijderd, houd je ten slotte de boomstronk inclusief wortels over. Afhankelijk van de grootte hiervan kun je deze uitgraven of eruit laten frezen. 

En wat doe je met het hout?

Wanneer je de boom hebt verwijderd, heb je ineens een hele grote voorraad aan hout. Je kunt dit wegbrengen, maar je kunt het ook bewaren voor ander gebruik. De bladeren en kleine takjes zijn echter een ander verhaal. Deze wil je logischerwijs zo snel en effectief mogelijk weggooien. Hiervoor kun je een hakselaar gebruiken. Een hakselaar kan eenvoudig het snoeiafval of onkruid versnipperen tot kleine deeltjes. 

Een hakselaar trekt als het ware het snoeiafval naar binnen, waar in de machine het vervolgens versneden wordt. Daarna wordt het snoeiafval via een werprad en een pijp naar buiten geblazen. Bij een grote hakselaar vang je dit op in een container. Wanneer je een kleine variant gebruikt, kun je er bijvoorbeeld een zak onder zetten om het snoeiafval op te vangen. 

Reageren?

Geweldig
0
Blij
0
Inspirerend
0
Hmm...
0
Grappig
0

You may also like

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *