Tips & Advies

Kamperen in de herfst

De herfst brengt bij de meeste mensen niet meteen de gedachte om te gaan kamperen. Toch is de herfst een prachtig seizoen om er op uit te trekken en te overnachten in de buitenlucht. Zoals bij elk seizoen brengt de herfst unieke voordelen en uitdagingen tijdens het kamperen.

Een van de voordelen aan het kamperen in de herfst is dat de nachten, vergeleken met de winter en vroege lente, nog relatief warm zijn. Hierdoor hoef je je dikke slaapzak niet altijd mee te nemen in de herfst. Een ander voordeel is dat er minder ongewenste insecten zijn dan in de lente en zomer waardoor je ongestoord kunt genieten van je nachtrust.

Een nadeel aan de herfst is dat dit seizoen vaak vochtig is en er veel dagen met regen en relatief veel wind voorkomen. Het is daarom belangrijk dat je goed voorbereid begint aan je kampeeravontuur.

Door de hoge luchtvochtigheid in de herfst speelt condensvorming een grotere rol dan in de winter. Hierdoor zijn sommige kampeermiddelen minder geschikt in de herfst. Zo zal er in een enkellaags tarptent in de herfst al snel behoorlijk wat condensvorming ontstaan wat niet optimaal is voor het leefklimaat. Zorg dus altijd voor een goed geventileerd onderkomen wat tegelijkertijd ook een goede bescherming biedt tegen wind en regen.

Omdat de grond in de herfst vaak vochtig is, is het belangrijk om te zorgen voor een goed grondzeil. De meeste tenten hebben een grondzeil met een hoge waterdichtheid wat toereikend is. Wanneer je in een hangmat overnacht is het aan te raden om te gaan voor een ademende hangmat zodat er geen of minder condens ontstaat in de hangmat.

Een goede 3-seizoenen slaapzak zou voldoende moeten zijn om je warm te houden tijdens de herfstnachten. Het kan natuurlijk voorkomen dat het gaat vriezen tijdens een herstnacht. Houd daarom het weerbericht goed in de gaten zodat je eventueel een isolerende lakenzak in je slaapzak kunt gebruiken. Ook kan je een warme winterslaapzak overwegen.

Omdat er in de herfst minder vervelende insecten zijn dan in de lente en zomer is een klamboe in de herfst minder belangrijk. Toch is het aan te raden om een kampeermiddel met een klamboe te gebruiken omdat, zeker tijdens een warmer jaar, ook in de herfst nog muggen voor kunnen komen.

Een voordeel van het kamperen in de herfst is dat de natuur vochtig is en er daardoor minder brandgevaar heerst. Hierdoor kan je, mits toegestaan op het kampeerterrein, veilig gebruik maken van een barbecue.

Reageren?

Geweldig
0
Blij
0
Inspirerend
0
Hmm...
0
Grappig
0

You may also like

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *