Tips & AdviesWonen

Isolatie aanbrengen; alles wat je moet weten

Het isoleren van een woning brengt een hoop voordelen met zich mee. Je kunt veel comfortabeler wonen, omdat de warmte niet meer kan ontsnappen. Je profiteert ook van een veel lagere energierekening, omdat je niet meer zoveel hoeft te stoken. En de waarde van je huis stijgt. Om te investeren in isoleren en dus het verduurzamen van je woning, is dus meer dan een goede keuze. Maar hoe pak je isolatie aan en nog belangrijker is de vraag uit welke materialen je kunt kiezen. In onze blog vertellen we meer over de isolatiematerialen die je kunt kopen.

Wat ga je isoleren?

Als eerste moet je nadenken over wat je gaat isoleren. Voordat je materialen bestelt en druk aan de slag gaat met het aanbrengen van isolatie. Het ene isolatiemateriaal is het andere niet en niet ieder materiaal kan ook voor iedere klus gebruikt worden. Zo heb je voor een spouwmuur- of dakisolatie weer compleet andere materialen nodig dan wanneer je een vloer wil isoleren. Wanneer je hebt bepaald wat je gaat isoleren, kun je ook een veel betere keuze maken uit de materialen die beschikbaar zijn.

Milieuvriendelijke isolatie

Een andere keuze die je kunt maken wanneer je materialen gaat kopen, is om te kijken of het ook een milieuvriendelijke manier van isoleren is. EPS parels zijn bijvoorbeeld biologisch afbreekbaar en zijn daarmee ook milieuvriendelijk terwijl glas- en steenwol minder milieuvriendelijk zijn. Daardoor ook een stuk goedkoper. PUR-schuim is daarentegen weer het minst milieuvriendelijke materiaal dat je kunt kopen terwijl het materiaal wel eenvoudig aan te brengen is.

Isolatiewaarde

Nog belangrijker is om goed te kijken naar de isolatiewaarde van het materiaal. Hoe hoger de isolatiewaarde, des te beter je kunt isoleren. Daarnaast is het ook belangrijk dat je bij isolatie voor een minimale waarde kiest waarmee je ook subsidies bij de overheid kunt aanvragen. De overheid steunt verduurzamingsprojecten, maar alleen als de oplossing aan bepaalde voorwaarden voldoet. Glas-, rotswol, EPS en XPS hebben de hoogste Lambda-waarde terwijl die bij PUR-schuim een stuk lager is.

De beste dak, vloer en muur isolatie

Je kunt een aantal onderdelen van je woning isoleren. Denk aan het dak, de vloer en de muren. Welk materiaal je kiest is dus afhankelijk van hoe belangrijk je het vindt dat de isolatie ook milieuvriendelijk is en welke Lambda-waarde het materiaal heeft. Ook hoe gemakkelijk het aan te brengen is, speelt een rol in de keuze die je maakt.

Voor het isoleren van het dak wordt vaker gekozen voor glas- en steenwol. De platen en dekens zijn licht in gewicht, eenvoudig aan te brengen en ook netjes af te werken. Naast een thermische isolatie hebben ze ook een geluiddempende werking.

Voor het isoleren van spouwmuren wordt vaker gekozen voor EPS parels. EPS parels kunnen namelijk in de muur worden gespoten en zorgen ervoor dat de spouwmuur goed geïsoleerd is. Door de hoge Lambda-waarde en het feit dat het milieuvriendelijk materiaal is, wordt EPS dus ook het vaakst gekozen.

Voor vloerisolatie kun je vrijwel alle kanten op en de keuze die je maakt heeft vaak te maken met de ruimte die je hebt. Kun je onder de vloer komen en heb je een kruipruimte van minimaal 50 centimeter hoog? Dan zou je met allerlei materialen uit de voeten kunnen. Heb je die mogelijkheid niet? Dan moet je de isolatie aan de bovenkant van een vloer aanbrengen en dan kies je ook voor materialen die minimalistisch zijn. Zoals platen van EPS of glaswol.

Reageren?

Geweldig
0
Blij
0
Inspirerend
0
Hmm...
0
Grappig
0

You may also like

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *