Tuinieren

Hoe leg je een daktuin aan? Duurzaam genieten van je dak

Een sedumdak aanleggen is de eerste stap naar een duurzamere woning, door voordelen als betere isolatie en het bevorderen van biodiversiteit. Dit type dakbedekking maakt niet alleen uw huis energiezuiniger, maar draagt ook bij aan een groener stadsbeeld en de ondersteuning van lokale ecosystemen.

In de aanpak van het aanleggen van een daktuin komen aspecten als de constructie van het dak, de keuze van decoratie en planten, en de rol van een architect aan bod. Deze gids biedt een heldere route voor het transformeren van uw dak in een bloeiende, leefbare ruimte waar duurzaamheid en esthetiek hand in hand gaan.

1. Beoordeling van de dakconstructie

Voordat u begint met het aanleggen van een daktuin, is een grondige beoordeling van de dakconstructie essentieel om te waarborgen dat uw dak het extra gewicht kan dragen. Hier zijn enkele cruciale stappen en richtlijnen:

 • Beoordeling van de draagkracht: Controleer of uw dak de extra belasting aankan. Een sedumdak kan, afhankelijk van de verzadiging, tussen de 80 kg/m² en 150 kg/m² wegen. Een eenvoudige manier om dit te verifiëren is door te controleren of u veilig op het dak kunt lopen. Voor een gedetailleerdere beoordeling kunt u het beste een constructeur raadplegen.

 • Structurele specificaties:

  • Voor balken van 2 meter lang: minimaal 14.5 cm hoog en 4 cm dik, met een tussenafstand van ongeveer 60 cm.
  • Voor balken van 2.5 meter lang: minimaal 15.5 cm hoog en 5 cm dik, met een tussenafstand van ongeveer 60 cm.
  • Voor balken van 3 meter lang: minimaal 17 cm hoog en 6 cm dik, met een tussenafstand van ongeveer 60 cm.
 • Waterdichtheid en drainage: Zorg ervoor dat de dakbedekking geschikt is voor een sedumdak en dat het dak waterdicht is. Een goede afwatering is cruciaal om waterophoping te voorkomen, wat de structuur kan belasten. Het dak moet ook een lichte helling hebben (maximaal 3 graden) om een efficiënte waterafvoer te garanderen.

Door deze richtlijnen te volgen, kunt u de levensduur van uw daktuin verlengen en structurele problemen voorkomen.

2. Planning en ontwerp

Bij het plannen en ontwerpen van uw daktuin, is het essentieel om rekening te houden met verschillende factoren die de levensduur en functionaliteit beïnvloeden. Hier zijn enkele richtlijnen:

 • Type dak en locatie: Een sedumdak is geschikt voor zowel platte als licht hellende daken (maximaal 30 graden). Zorg ervoor dat het dak niet in de schaduw ligt, aangezien sedum direct zonlicht nodig heeft om te gedijen.

 • Toegankelijkheid van voorzieningen: Controleer of er gemakkelijke toegang is tot elektriciteit en water. Dit is cruciaal voor onderhoud en eventuele toekomstige aanpassingen aan de daktuin.

 • Veiligheidsvoorschriften: Vertrouwd raken met lokale veiligheidsregels voor dakwerk is een must. Dit garandeert dat alle werkzaamheden aan het dak veilig worden uitgevoerd.

 • Ontwerp en plantkeuze:

  • Functionaliteit: Beslis wat u wilt bereiken met uw groendak. Opties variëren van groentetuinen en bloemenparadijzen voor bijen tot onderhoudsarme vetplantenoases.
  • Esthetiek: Ontwerp de lay-out die past bij uw visuele voorkeuren en de architectonische stijl van uw gebouw.
  • Biodiversiteit en duurzaamheid: Overweeg verschillende plantensoorten die niet alleen esthetisch aangenaam zijn maar ook bijdragen aan lokale ecologieën en biodiversiteit.
 • Innovatieve opties: Een daktuin kan gecombineerd worden met zonnepanelen. Dit kan de efficiëntie van de panelen tot 6% verhogen door de lagere temperatuur op het dak.

Door deze aspecten zorgvuldig te overwegen en te integreren in het ontwerp, creëert u een daktuin die niet alleen mooi maar ook functioneel en duurzaam is.

3. Selectie van planten en materialen

Bij het selecteren van planten en materialen voor uw daktuin, is het essentieel om rekening te houden met de specifieke omstandigheden van uw dak. Hier volgt een overzicht van aanbevolen materialen en plantensoorten die geschikt zijn voor een groendak:

Materialen

 • Basislaag: Kies voor een Sedummat of een complete Sedumtray die zowel sedumplanten als substraat bevat. Voor een volledige dakbedekking is EPDM dakbedekking aan te raden.
 • Bescherming: Gebruik Worteldoek voor wortelbescherming en voeg grind of stenen toe aan de bovenlaag voor bescherming en decoratie.
 • Voeding: Regelmatige bemesting is cruciaal; zorg voor geschikte plantenvoeding om uw groendak gezond te houden.

Plantkeuze

 • Sedumsoorten: Populaire keuzes zijn Sedum acre, Sedum album ‘Coral Carpet’, en Sedum hispanicum vanwege hun lage onderhoud en sterke wortelstelsel.
 • Kruiden en grassen: Overweeg kruiden zoals Sanguisorba die diepe wortels hebben en goed bestand zijn tegen wind. Vermijd siergrassen op plekken met hoge brandrisico’s.
 • Aanpassingsvermogen: Kies planten die goed bestand zijn tegen de specifieke dakomstandigheden zoals blootstelling aan zon en wind. Planten zoals Anemone en Trollius zijn minder geschikt voor volle zon en hoge temperaturen.

Overwegingen voor biodiversiteit

 • Diverse plantenkeuze: Griffioen biedt beplantingsplannen die rekening houden met een breed assortiment aan planten, wat zorgt voor een aantrekkelijk, biodivers en dynamisch groendak.
 • Geschiktheid voor dakomstandigheden: Selecteer planten die niet alleen esthetisch passen maar ook bijdragen aan het microklimaat rondom het gebouw.

4. Aanleg en installatie

Bij de aanleg van uw daktuin zijn zorgvuldigheid en aandacht voor detail cruciaal om een duurzaam en functioneel groendak te realiseren. Hier volgt een stapsgewijze handleiding voor de installatie:

Voorbereiding van het Dak

 1. Reiniging: Start met een grondige reiniging van het bestaande dakoppervlak.
 2. Waterdichtheid: Controleer en herstel indien nodig de waterdichtheid van het dak.
 3. Installatie van een wortelwerende laag: Deze laag beschermt het dak tegen mogelijke schade door wortelgroei.
 4. Aanbrengen van de drainage- en filterlaag: Deze lagen zorgen voor de afvoer van overtollig water en voorkomen dat substraat wegspoelt.

Plaatsing van de Sedumlaag

 • Substraatlaag: Verspreid het substraat gelijkmatig over het dak, waarbij scherpe gereedschappen vermeden worden om de dakbedekking niet te beschadigen.
 • Vegetatie: Plant de sedumplanten of rol de vegetatiematten uit. Zorg ervoor dat de matten goed aansluiten om lege plekken te voorkomen.
 • Water geven: Na het plaatsen van de planten, licht het geheel water geven zodat het substraat vocht kan opnemen.

Nazorg en Onderhoud

 • Direct na installatie: Zorg ervoor dat het groendak grondig natgemaakt wordt.
 • Regelmatig onderhoud: Inspecteer het dak jaarlijks op drainage en verwijder plantenresten waar nodig.
 • Bemesting: Voer twee keer per jaar bemesting uit om de gezondheid en groei van uw groendak te ondersteunen.

Door deze stappen nauwgezet te volgen, legt u een solide basis voor een daktuin die niet alleen esthetisch aantrekkelijk is, maar ook bijdraagt aan een betere stedelijke leefomgeving en biodiversiteit.

Conclusie

Door het zorgvuldig plannen en installeren van een sedumdak dragen we bij aan een duurzamer leefmilieu en een verrijking van de biodiversiteit in stedelijke gebieden. Van de beoordeling van de dakconstructie tot aan de keuze van planten en materialen, elke stap in het proces draagt bij aan het creëren van een bloeiende, veerkrachtige groene ruimte die zowel functioneel als esthetisch aantrekkelijk is. Dit draagt niet alleen bij aan de energie-efficiëntie van gebouwen, maar ondersteunt ook lokale ecosystemen. Het is aapen te raden om de hulp in te roepen van een architect bij zowel het ontwerpen als het realiseren van een daktuin. Het verkeerd aanleggen van de constructie of het kiezen van de verkeerde grond of planten kan zorgen voor lekkages of zelfs grotere problemen. 

Het succes van daktuinen ligt in hun vermogen om esthetische waarde te verenigen met ecologische en functionele voordelen. Door innovatieve oplossingen zoals de combinatie met zonnepanelen te overwegen, kunnen we de potentie van daktuinen nog verder vergroten. Terwijl we de schoonheid en diversiteit van onze stedelijke ruimtes verhogen, moedigen we een duurzamere interactie aan met onze omgeving. Zo vormen daktuinen een cruciale stap voorwaarts in de ontwikkeling van groenere, leefbaardere steden.

Reageren?

Geweldig
0
Blij
0
Inspirerend
0
Hmm...
0
Grappig
0

You may also like

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

More in:Tuinieren