Wonen

Eettafel set – geef je eethoek vooral de ruimte

Meestal wordt met een eettafel set de tafel zelf bedoeld en de omringende stoelen. Zo’n set neemt vaak behoorlijk veel ruimte in, want de stoelen staan natuurlijk niet altijd netjes onder de tafel geschoven. Dit artikel besteedt dan ook aandacht aan de ruimte die je set in gaat nemen. Het is handig om van je eetruimte of woonkamer een schets te maken waarin je dan mogelijke opstellingen van je tafel set kunt proberen te plaatsen.

Loopruimte rond je eettafel set

Klinkt raar, want een tafel is toch om aan te zitten? Dat klopt, alleen wordt er natuurlijk wel eens opgestaan. En je hebt ook ruimte nodig om stoelen naar achteren te schuiven of om de tafel heen te lopen. Met andere woorden: het gaat niet alleen om de tafel en de stoelen als objecten, maar ook om de stoelbewegingen. En dat je achter de zittende mensen gewoon langs kunt blijven lopen, zonder dat je er hinder van hebt. De loopruimte, dus. Zet in je schets dan ook de eetkamerstoelen vrij van de tafel. Staat de tafel in een eethoek? Dan heb je voldoende loopruimte als er 80 cm vrij blijft. Bevindt je eettafel set zich echter in het looppad van je woonruimte, dan heb je toch wel een looppad nodig van 120 cm. Lukt dat net niet in je schets? Kies dan voor een tafelonderstel waarbij je de stoelen helemaal onder het tafelblad kunt schuiven.

Zitplaatsen en tafelgrootte

De vorm van de eettafel set wordt van belang als je wilt uitrekenen wat een gemiddelde stoel met bezetting aan ruimte in beslag neemt. Bij een ronde tafel zitten mensen namelijk steeds of iets naar voren of iets naar achteren, vergeleken met de naast zittende. Dan heb je wat minder ruimte nodig dan wanneer je echt naast elkaar zit, zoals bij een rechthoekige of vierkante tafel. De stoel zelf is veelal 60 cm breed. Maar stoelen op die afstand neerzetten, betekent dat je ellebogen en benen snel die van een ander raken. Wat je nodig hebt aan zitruimte is minimaal 70 cm per persoon. Voor drie personen naast elkaar heb je dan een tafellengte nodig van 220 cm en niet van 200 cm. Heb je een tafel waarvan de poten op de hoeken zijn gemonteerd, houd dan een nog iets grotere lengte en breedte aan.

Verhoudingen van lengte en breedte van eettafel 

Het staat mooi als je tafellengte en breedte zich met elkaar verhouden. Een tafel van 3 m lang en 70 cm breed lijkt meer op een lage bar. Is je tafel tot 240 cm lang? Kies dan voor een tafelblad van 90 tot 100 cm breed. Heb je een tafel van 3 m of langer? Dan is een breedte van 110 cm goed. Mijd eettafels met een breedte van onder de 80 cm.

Het onderstel van je eettafel set

Een hoekige eettafel set heeft een korte (kopse) en een lange kant. Als je vooral aan de lange zijden wilt zitten, heb je een tafelmodel nodig dat dragend is aan de zijkanten. Wil je liever dat er mensen aan de kopse kanten gaan zitten? Dan is een onderstel handig dat zoveel mogelijk in het midden van de tafel is gemonteerd.

Op zoek naar iets anders? Bekijk dan ook eens de granieten eettafel.

Reageren?

Geweldig
0
Blij
0
Inspirerend
0
Hmm...
0
Grappig
0

You may also like

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

More in:Wonen