Tips & Advies

De psychologie van kleuren in interieurontwerp

In het interieur wordt met grote zorg gebruik gemaakt van kleuren. Op het eerste gezicht lijkt het misschien eenvoudig om de kleuren in de ene of de andere kamer te kiezen, aangezien u uw voorkeuren kent.

Een professioneel resultaat is echter gebaseerd op een goede kennis van de combinatie van kleuren, maar ook op de psychologische effecten die ze veroorzaken. Je kunt je stemming veranderen of je kunt een ruimte groter en lichter laten lijken of een intieme sfeer creëren door de gekozen kleuren. Zo speelt kleur een centrale rol in het interieurontwerp, beïnvloedt het onze emoties en kan het de ruimte transformeren. Om de kleuren niet per ongeluk in uw ontwerpproject te gebruiken, leest u de details in de onderstaande regels.

Photo 128946803 / Interior Design © Katarzyna Bialasiewicz 

Gebruik van kleuren – basisprincipes
Net als bij de schilderkunst is het kleurgebruik in het interieur gebaseerd op enkele basisprincipes die uitgaan van het bekende kleurenwiel.

Complementaire kleuren (tegenovergestelde) – zijn de kleuren diametraal tegenover elkaar op het kleurenwiel, ze zijn: rood – groen, geel – paars, blauw – oranje. Ze worden meestal in kleine hoeveelheden gebruikt als accentkleur.
Triadische kleuren – vormen een driehoek op het wiel van kleuren zoals geel, blauw en rood of oranje, groen en paars. Ze kunnen worden gebruikt als accentkleuren, maar ze moeten zeer goed uitgebalanceerd zijn om niet het effect van een geladen camera te krijgen.
Analoge kleuren (naast elkaar) – zijn de kleuren die naast elkaar op het kleurenwiel zijn geplaatst (een groep vormen), zoals geel, geeloranje en oranje.
Monochrome kleuren – gebruik een enkele kleur, maar in donkere of lichtere tinten (denk dat het wordt gemengd met wit of zwart en verschillende tinten worden verkregen).
Warme en koele kleuren – worden gebruikt om de sfeer in een kamer te creëren. De koele kleuren zijn blauw, groen, paars en het warme rood, geel, oranje.
Niet-kleuren – komen niet voor in de kleurencirkel, maar spelen een belangrijke rol in het interieurontwerp; ze zijn zwart en wit. Als wit naast een kleur staat, verlaagt het de waarde, sluit het. In plaats daarvan verlicht het zwart naast een kleur deze

Tips voor het kiezen van kleuren
Denk aan elke kamer apart. Hoeveel tijd brengt u gewoonlijk op een dag door in die kamer en hoe laat? Gebruik je het voor ontspanning of als werkruimte?
Welke stemming wil je dat de kleur opwekt? In de keuken wil je je bijvoorbeeld energieker voelen. In de slaapkamer wil je misschien een vleugje mysterie toevoegen.
Het is noodzakelijk om te observeren wanneer de zon de kamer binnenkomt, op welk tijdstip van de dag, ochtend, middag of helemaal niet (afhankelijk van de oriëntatie van de kamer). Denk ook aan kunstlicht. De kleur verschilt erg afhankelijk van de lichtbronnen.
Merk op hoe groot de kamer is. Gebruik afhankelijk van dit aspect warmere of donkere kleuren. De lichte kleuren geven het gevoel van meer ruimte, en de donkere laten de kamer kleiner lijken.

Reageren?

Geweldig
0
Blij
0
Inspirerend
0
Hmm...
0
Grappig
0

You may also like

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *